Margreet Bol over haar blindengeleidehond

"Met Chubby stap ik er gewoon op af"

Margreet Bol samen met haar geleidehond Chubby, een zwarte kruising labrador en golden retriever.

Margreet Bol verloor veel van haar gezichtsvermogen door een ziekte. Afgelopen zomer kwam geleidehond Chubby in haar leven. Het bleek de juiste keuze voor haar.

Vrolijke druktemaker

'Van de ene op de andere dag zag ik wazig met één oog. Binnen enkele weken was ik slechtziend. De grote boosdoener bleek de ziekte van Leber te zijn, een erfelijke oogziekte waarbij het gezichtsvermogen in rap tempo achteruit gaat. Dan staat je leven op zijn kop. Ik moest leren omgaan met mijn beperking. Maandenlang was ik hele dagen van huis om in een revalidatiecentrum te leren hoe ik op een andere manier zelfstandig kon zijn. Mijn werk als verpleegkundige hield helaas op, maar thuiszitten is niets voor mij. Daarom schreef ik me in voor een opleiding tot sportmasseur. Plotseling gingen mijn ogen nog verder achteruit. Ik dacht toen: wat kan mij helpen als ik dat laatste beetje zicht ook nog verlies? Een blindengeleidehond!

In de zomer van 2017 kreeg ik Chubby. Alleen al bij het horen van zijn naam wist ik dat het zou klikken. Ik kreeg gelijk: hij is een vrolijke druktemaker die past bij een druk type zoals ik. En ik ben zo blij met hem. Als ik met mijn taststok loop, blijf ik alert op alles wat ik tegenkom. Maar met Chubby aan mijn zijde lijkt het alsof ik die focus helemaal kan loslaten. Ik volg hem gewoon. Hij maakt me ook zekerder, want Chubby houdt de boel voor me in de gaten. Door de verbouwing van onze dorpskern is het iedere keer weer afwachten of en hoe ik overal langs kan. Met alleen een taststok zou ik omlopen, maar met Chubby erbij ga ik er gewoon op af. Hij vindt altijd wel een doorgang. Fantastisch toch?

Leren vertrouwen

Zo'n goede band ontstaat natuurlijk niet vanzelf. Ik houd het liefst de touwtjes in handen en heb moeten leren om volledig te vertrouwen op een blindengeleidehond. Maar Chubby blijft zo relaxed en is zo zeker van zijn zaak, dat ik me durfde over te geven. Tegelijkertijd blijft hij een hond met een eigen karakter. Zo vindt hij winkelen maar niks. Wat dat betreft is het een echte man. Als ik stilsta bij een kledingrek, wil Chubby het liefst meteen naar de deur van de winkel. Weet je wat ik ook zo knap vind? Als Chubby los mag lopen, kan hij heerlijk rennen. Gaat zijn geleidetuig daarna weer om, dan is hij meteen in het gareel.

Iedere week ga ik met Chubby naar een zorgcentrum. Als vrijwilliger geef ik de bewoners massages. Er is een echte hondenliefhebber die Chubby graag wil aaien. Door spasmen in zijn armen gaat dat moeizaam. Chubby voelt dat feilloos aan en zet zijn voorpoten op zijn bed. Terwijl de man hem met ongecontroleerde bewegingen probeert te aaien, geeft Chubby hem likjes. Dat is zo ontzettend lief. Chubby is een echte schat en een kei in zijn werk. Ik weet het zeker: de keuze voor een blindengeleidehond is voor mij de juiste geweest.'

Lees meer over onze typen honden.